En enda dag kan män hålla käften

Det var den 8:e mars och internationell kvinnodag. Denna dag på året blir jag extra frustrerad. Det är en dag att lyfta frågor om jämlikhet för kvinnor. Och ändå kan de inte låta bli att lägga sig i. Män. Män tog som vanligt plats även på kvinnodagen. De skulle raljerande, mansplainande tala om för oss kvinnor vilka frågor vi borde drivit den dagen istället. (Ja jag pratar tex om dig Birro!) Män håller tal på 8 mars, för de vill ju oss så väl. Med andra ord; vi har inte tillräckligt med kvinnor att föra vår talan. Säger vem?
Jag blir faktiskt förbannad. Och jag tycker att jag har rätt till det åtminstone EN sketen dag per år!

Jag är faktiskt benägen att hålla med Carolina Farraj. Hur mycket jag än gillar vad Joakim Lamotte gör så har hon en poäng.

Vore inte det spännande? Inte en enda av tv- eller radio-kanalerna tog chansen att på 8 mars ha en tablå med bara kvinnor. Inte en enda tidning kunde låta bli att under EN enda dag lyfta fram män.

Hur skulle den dagen se ut? Ja ni skulle få höra och se kvinnor uttrycka sig utan att bli avbrutna eller bedömda av män. Ni skulle få se flera kvinnor tala om jämlika löner, andra kvinnor driva frågor om jämställdhet i hela världen. En del skulle prata om mäns våld mot kvinnor. Om systematiska förtryck och våldtäktskultur. Vi skulle kunna prata om lesbiska kvinnors utmaningar, om mens, om att kvinnor på film måste leva upp till orimliga ideal.

Men andra kvinnor skulle kanske prata om alla uppfinningar och framsteg som kvinnor stått för i historien. Och framtidsvisioner! Hur många kvinnor som skapar nya lösningar, som driver företag. Som leder länder och stater.
Och ni män, som lyssnar och antecknar skulle se att kvinnor är olika! Kanske skulle det leda till att sluta bunta ihop alla kvinnor i en grupp och säga gammalmodigt ”ja se kvinnor, det är typiskt er”.

mansplaining-feminism”Meh! Inte alla män!” Nej vi VET! Men det finns män som anser sig vara feminister som inte kan låta bli att tala å kvinnors vägnar.
En dag om året, det är allt jag begär. Resten av året delar vi såklart på utrymmet, lönen och ansvaret. Eller hur?

Resten av året kommer vi formulera oss vänligt och respektfullt till varandra. Även de tramsigaste nättrollen. För vi vill ju inte skada eller gå på någons tår. Eller hur?

Eller så skiter vi i allt den 8 mars. Tänk om vi kvinnor bara inte dök upp på jobbet den dagen? Och hemmets projektledare sade upp sig? Det blev nog tomt då…

 

Bonusmaterial: 35 saker kvinnor tvingas höra. Från Amelia.

Bonusmaterial två: Damernas dag – dra åt helvete alla gratulerande dudes av Fifty Scents.

1 thought on “En enda dag kan män hålla käften

  1. Ping: Internationella kvinnodagen, ritualer och demokrati | Från ett annat håll

Kommentarer inaktiverade.