Twitter är svårt – nej Twitter är lätt 

twitter-logo-birdNär jag skulle utbilda en avdelning på jobbet i sociala medier häromdagen, var det flera som sa att Twitter är svårt. Instagram är lätt tyckte de, du lägger ut bilder och gillar bilder. Men Twitter förstod de inte.

Jag har själv varit på Twitter sen 2009 så nu måste jag i mitt huvud resa tillbaka till när jag tyckte Twitter var svårt.
Egentligen vill jag bara säga ”nej! Twitter är lätt!” Du måste bara ta det i små steg. För allt är svårt i början.

  • Du startar ett konto. Numera ger Twitter förslag på kända twittrare att följa. Du följer fem av dem. Du läser lite.
  • Du hittar den där rutan där du skriver själv. Börjar skriva lite och sen säger Twitter ifrån om du skriver för långt.
  • Du undrar vem som läser. Ingen läser dig?? Aha! Du har inga följare. Du ropar alltså rakt ut. Det här skiljer sig inte från instagram. Inga följare-ingen reaktion.

Hur gör du i verkliga livet för att skapa dialog? Du säger ”hej” såklart.  På Twitter lär du dig att säga hej med ”@”.

Det är ingen idé att säga hej till t ex Jonas Gardell – som du troligen började följa, eftersom han kom upp som förslag. Jonas har alldeles för många följare. Så prata med några kompisar och hör om de finns på Twitter. Börja twittra lite med dem.

Ja. Det är enkelt, du behöver bara våga prova dig fram. Var inte rädd för att göra fel. Ingen förväntar sig att en nybörjare ska vara perfekt. Så ta det lugnt! Be folk om tips på bra personer att  följa. Använd sökrutan på Twitter och sök på ämnen och personer som intresserar dig!

Tre tips för att komma igång

(från Mediamänniskans Nybörjarguide till twitter!)

  1. Följ många människor för att få en känsla för vad folk snackar om på Twitter och hur det går till.
  2. Delta i diskussionen! Det roligaste med Twitter är att det är socialt accepterat att börja prata med vem som helst, eller svara på vilket tweet som helst. Självklart med en trevlig attityd och med respekt.
  3. Återvänd till taggar du tycker är intressanta för att följa specifika ämnen. När det allmänna ”tjattret” i huvudflödet blir för stort och övermäktigt är olika hashtags mer behagliga flöden att överblicka. Där kan också intressanta diskussioner uppstå.

Sök även på #ffse. Det är en förkortning för Folllow Friday Sverige och används för att tipsa om bra personer att följa.

Och jo säg hej! Säg hej till mig, jag heter @anasoux på twitter.

Förresten. Jag försökte hitta en youtube-film om twitter för nybörjare. Tyvärr fanns ingen på svenska. På mitt jobb på Vårdförbundet har jag gjort svenska (filmade) lektioner i twitter, men de är än så länge bara för internt bruk. Fråga mig om du jobbar på Vårdförbundet! För er andra kan jag tipsa om den här på engelska:

Say after me: ”Twitter är lätt!”

 

Annonser