Den som skriver bra webbtexter vinner även i sök

award-148961_640Här kommer ännu en reflektion från konferensen Smarta Sök: – Lektioner i att skriva för webb bör repeteras efter några år!

Chalmers upptäckte i sitt sökprojekt att de webbtexter som skrevs 2008 kom upp högre i sökträffar efter relevans! Och det flera år efteråt.
Det var nämligen precis efter att de haft lektioner att skriva för webb.
Kunskapen att skriva bra rubriker, ingresser, texter och att märka upp korrekt är något som gradvis minskar om den inte underhålls.

Häromdagen upptäckte jag själv ett sånt exempel. Det var en väldigt relevant kalenderaktivitet som pga dålig rubrik helt enkelt inte kom upp i sökträffarna. Dessutom ser den underlig ut vid delning på sociala medier. De rubriker och namn man ger sidor på webben ska göras för att målgruppen ska hitta dem. Inte för att redaktören ska ha en översikt i sitt ”sidträd”.

I vårt publiceringsverktyg (episerver) kan vi ge en sida ett namn men också en alternativ rubrik. Det kan vara lite bedrägligt, eftersom vi ser en sak på sidan och ett annat i sidträdet. Men övriga internet, sökmotorer och sociala medier läser ALLTID namnet på sidan. Den sätter title och anges som rubrik på alla andra ställen än just vår egen webbplats.

Om det var flera år sedan du gick kurs i att skriva för webben kanske det är dags att göra en repetition?

  1. En beskrivande rubrik där orden ska vägas på guldvåg – Rubriken måste kunna stå för sig själv och locka till klickning.
  2. Att du tänkt på mottagaren för texten
  3. En text som helst innehåller svar på var, när, vem, vad och hur.
  4. Att börja med det viktigaste –  till exempel i ingressen
  5. Att använda de, för mottagaren, mest relevanta orden i texten
  6. Dela upp texten i lämpliga stycken
  7. Försök att hålla det kort
  8. Underrubriker i långa texter

skriva_for_webbenPunkt SE har en jättebra guide hur man skriver för webben. De tar upp både hur vi läser på webben men också hur vi kan skriva för att få bra resultat i sökning.

Läs förra blogginlägget som jag skrev om konferensen Smarta Sök

Annonser