Hittade du det du sökte?

Den 4 februari var jag på kompetensutvecklingsdag om Smarta Sök. En lärororik och inspirerande konferens med en rad olika praktikfall. Det blir för mycket att nämna alla så jag har valt att lyfta några smakprov.

Sökredaktörens bästa tips

Maria SjögrenFörst ut var suveräna Maria Sjögren som är sökredaktör på Karolinska Institutet. På ett väldigt konkret sätt pratade hon om sökredaktörens arbete och gav en rad tips och råd. Att man behöver en person dedikerad till att hela tiden se över över och förbättra sökupplevelsen blev väldigt tydligt.
Som alla talare sade under dagen – när sökmotorn är på plats det är då arbetet med sök börjar!

”Sök – från nödvändigt ont till strategisk framgångsfaktor”

Förutom att läsa av sökdata och göra analyser av beteenden så har KI även ett feedbackformulär på sidan som besökarna kan fylla i:
”Hittade du vad du sökte?” Det kommer runt 2-3 kommentarer varje dag och hälften av dem handlar om just vad de sökte och inte hittade. Så det är ett bra verktyg för Maria att se vad som behöver ses över.

Analys

Flera av praktikfallen handlade just om analysen. Det är tydligt att de flesta sökningarna på en webplats är av samma typ. Kan du identifiera de vanligaste sökmönstren på din webbplats så har du löst 80% av problemen! De ovanligare sökningarna finns det också sätt att titta på.

Martin-WhiteInbjuden expert under dagen var Martin White som skrivit flera böcker om Corporate Search. Dessutom Professor på Information School, University of Sheffield. Han pratade om hur sök är en affärskritisk faktor i organisationen. ”Har du den information du behöver för att göra ditt jobb?” Boktips: Enterprise Search,  Designing Search experience  och Search Patterns.

En lång rad personer ur organisationer och företag delade under dagen med sig om sina erfarenheter kring sökprojekt och webbprojekt där sök varit en viktig del. Vilka var framgångsfaktorerna? Vad skulle de gjort annorlunda nu i efterhand?

Andreas Hallgren från Chalmers bjöd verkligen på sig själv och de misstag han nu i efterhand såg att de gjort i sitt sökprojekt. Och hur de behövde rätta till det. Man kan verkligen lära sig mycket av just misstag. Men inte ge upp och ge sig in i matchen igen för att rätta upp är verkligen starkt. Så det var spännande att få höra.

Det här tar jag med mig från Smarta Sök:

  • När sökmotorn är på plats, det är då jobbet verkligen börjar!
  • Ha en dedikerad person som fokuserar på sök och ständigt förbättrar
  • Det är inte vår webbplats, det är besökarens, (Släpp prestigen)
  • Det användaren inte hittar, det finns inte
  • Sök är faktiskt underlag till att fatta beslut. Därför affärskritiskt.
  • Förbered för sök, det betalar sig alltid
  • Intern förankring
  • Tänk efter noga före val av källor att indexera.
  • De kommer alltid jämföra med google
  • Användare kommer alltid klaga på sök, inte den som skapat dokumentet.

och tänk på att:

”Ett bra sök visar den information man har. På gott och ont.”

Detta bildspel kräver JavaScript.

One thought on “Hittade du det du sökte?

Kommentarer inaktiverade.