”Jag har lånat din bild”

typisk meme

Typisk meme

När jag coachar personer på webb och bloggar så får jag ofta diskutera att man inte kan använda andras bilder hur som helst. En del resonerar fortfarande att ”finns de på en webbsida kan man väl använda dem”. Har du jobbat med webb ett tag så vet du att så inte är fallet.

Så den här texten riktar sig mest till dig som är lite nyare med bloggar, sociala nätverk och webb.

Det är olika.

Ja faktiskt! Fler och fler fotar, tecknar och lägger upp sina bilder och skulle aldrig tänka på att anmäla någon för upphovsrättsbrott. Sen finns det fotografer och illustratörer som har det som levebröd och för dem är det stöld av immateriell rätt. Hur vet man då?

 1. Är det en knivskarp bild som otroligt väl illustrerar en händelse eller ett budskap. ”Låna” inte! Då kan du slå dig i backen på att det är ett proffs som ägnat timmar och all sin kompetens. De vill med all säkerhet ha betalt.
  Hittar du bilden hos ett företag eller organisation så har de betalat för att använda bilden, de kan också ha synpunkter på stöld av bilder. Ring och fråga.
  – En fotograf berättar i det här inlägget hur hans bild blev stulen: Snott är snott
 2. Är det en skärmdump, på webbtv eller en avfotograferad tidningsartikel? Detta krävs inte mycket så kallad verkshöjd. Be gärna om lov om du tror att personen inte vill att andra ska sprida. Och lånar du så skriv vem du lånat från.
 3. Är det en meme-bild? Sprid hur mycket du vill! Det är själva idén med meme, att de ska gå viralt. (Skapa memes själv på memegenerator)

Men hur gör jag då?? UPPDATERAD 6 mars

Och så sitter du där med en färdig text och bara MÅSTE ha en bild. Hur gör du?
Detta skulle kunna bli ett helt eget blogginlägg. Men för att inte hålla dig på halster så kör jag några snabba tips!

 1. Fota själv. Bli inspirerad av bra bilder och återskapa.
 2. Hitta creative commons på flickr commons, wikimedia commons eller andra fria bilder. Kolla om det stå något om att de är copyright-fria! Eller om du alltid ska tala om vem som står bakom bilden, ge erkännande. Läs om olika typer av licenser av creative commons
  – eller sök bland creative commons.
  PhotopinEverystockphoto , Freepixels och Stockfreeimages är några ställen för att hitta just gratis bilder.
 3. Microsoft Clip-arts…. Jag vet att de är corny. Men det kan funka när det är bråttom. 🙂

Typisk meme 2:

borrowed-meme

10 tankar om “”Jag har lånat din bild”

 1. Ping: Att återpublicera en bild -när får man göra det? #blogg100 | Kristina Alexandersons blogg

 2. Nja, jag skulle nog tro att meme-bilder har oklar upphovsrätt. Bilden har en fotograf och om denne inte gett sitt tillstånd är det fortfarande en bildstöld även om det står något fyndigt på bilden.

   • Ja, det beror på om dom har brytt sig om att använda fria bilder eller inte. Med tanke på dom bilder som som har tror jag de helt enkelt hoppas att ingen bryr sig.

 3. Bra text! Jag kommer att ge länken till den till ett par av mina vänner som anser att internet är en gratis smörgåstårta!

  • Jag KAN ha förenklat lite. Men det gjorde jag mest för att de får så ledsna ansikten när jag säger att de inte får låna bilder hur som helst. 😉

  • Bra tips! Intressant twist där att man inte äger sitt ansikte… God ton är annars att be folk om lov att få publicera bild på dem i sociala medier.

Kommentarer inaktiverade.