Är sswc fortfarande temperaturmätaren?

Sweden social web camp fyllde fem år. Det var mitt andra år och det var SJÄLVKLART att jag skulle dit. Trots att man inte är ny längre så är den överväldigande känslan lika stor. Vad gjorde jag? Vad var det egentligen som hände?

Det blir såklart 400 olika bilder på vad som hände. Eftersom vi omöjligt kunde gå på samma sessions eller ens hitta prata med alla andra som var där.

Men där är lite kärnan i sswc, att det finns så många att prata med och få intryck av. Jag satsade på sociala offtopic och sessions om sådant jag inte kände till.
Starkast intryck fick jag av sessions om lajvande, fan-fiction och tribal marketing. Men även av samtal med personer efter sessions som jag inte var på. Den kreativa workshopsessionen, vad gjorde ni? Jag frågade ut både deltagare och Elia Mörling som höll i den. Så det kändes nästan som jag varit med.

Förra året var det stort fokus på responsive design. Och där var sswc profetiska för det kom att prägla hela 2012. Vad var trenden i år?

Jag förvånades över att så mycket handlade om appar

Hade väntat mig att app-hysterin skulle lägga sig. Kan bara relatera till min arbetsplats där användarna under 2011-2012 skrikit efter ”en app”. Men nu har de lugnat ned sig. (Och nu släpper vi en app…)

Hos oss är den nya trenden webbsändning. ”Gör en film om det, vi orkar inte läsa texter!” Eller ”sänd hela eventet på webben så vi kan vara med!” Vi gör mycket, men behöver lära oss mer.

Visst handlade många sessions om storytelling men det saknades något… Eller missade jag session från FKDV – som ju var där med full besättning? Anette Gustavsson, Qnekt med flera gick runt och filmade men var lite hemliga kring vad det skulle bli. Förra årets maffiga en-timmes-film tycks ha drivit upp förväntningar så högt att ingen riktigt vågade ge sig officiellt in i den matchen. Några delade med sig av sessions via bambuser. Men det är inte så att man räknar med det. Än. För lite exklusivitet vill vi ändå ha för deltagarna på Sswc.

Vem är det som kör?

Och vad pratade vi om mellan sessions? Livets mening. Eller hur sensorer borde hjälpa oss att märka om det finns människor runtom oss som har samma intressen. Matchmaking! Men samtidigt staternas större tekniska makt att kränka vår integritet. Kan man lita på facebook, twitter och alla andra frivilliga nätverk som samlar in Big Data om oss?

Matchmaking och integritet är två sidor av samma mynt. DETTA skulle vi behöva grotta in oss i mycket mer. Om vi ska kunna ha en vision som inte bara är vilda västern och den som lever får se. För det kommer inte lösas av statsmakter, politiker och näringsliv. Vi behöver ta hjälp av de smarta svärmarna.
Nätokrati-sessionen (med Joakim Nyström och Mattias Östmar) var på väg mot det spåret ”vem är det som kör?” men hann tyvärr inte till den punkten då. Kanske blev det bra diskussioner efteråt?

Eller som Åsa Lundquist Coey (Outstanding) uttrycker det:

Vi måste ha ständiga coachande samtal eftersom struktur och organisation bara är något som finns på papper.

Och om ni undrar, så var inte Åsa Lundquist Coey med på sswc. Men hon skulle säkert tycka det var oerhört intressant eftersom sswc är tusentals coachande samtal på väldigt komprimerad tid och plats.

Så – vem är det som kör? Jag skickar frågan vidare till jnystromdesign.se och mattiasostmar.net men även Elia Mörling på tribaling.com/

Tack för en fantastisk SSWC!

Disclaimer: Det kan ju visa sig att apphysterin får återkomst i år, vad vet jag?;)

20130901-121417.jpg

Annonser

One thought on “Är sswc fortfarande temperaturmätaren?

Kommentarer inaktiverade.