Gott ledarskap – enligt hjärnforskaren

Ungefär 1:05 in i Katarina Gospics sommarprat från den 26 juni kommer en oerhört intressant sammanfattning av bra ledarskap. Då menar jag den podcast-version där musiken ingår.

Att inte känna till hur hjärnan fungerar är att ständigt gissa vad som fungerar bäst när man har med människor att göra. Därför är det otroligt skönt att höra hjärnforskaren Katarina Gospic sammanfatta det som faktiskt är bra ledarskap:

  • Belöna människor för deras insatser
  • Skapa goda sociala relationer
  • Undvika att trigga människors stressystem under en längre tid

Då håller vi oss motiverade och undviker sjukdom. Ledarskap är att stärka andra.

Tänk på detta alla chefer och ledare där ute. Det är så självklart men ändå så svårt för vissa att se varför detta är så viktigt.

Vad är då risken att vara en dålig ledare? Jo att folk känner sig otrygga och orättvist behandlade. Då sätter amygdalan, hjärnans brandlarm in.

Hon pratar också om amygdalans rädsla för det okända, som är ganska omotiverat i dagens samhälle när vi inte är grottmänniskor längre. Amygdalan hindrar även kreativitet som ju tvärtom frodas just i motsatser och att bejaka det okända! Att vara främlingsfientlig är att vara lite av en grottmänniska. 😉

Ja lyssna själva! Gör det. Snälla!

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/203032?programid=2071

Jag blev sugen på att läsa Katarina Gospics bok
Välj rätt! : en guide till bra beslut”
Jag kan också erkänna att den första halvtimmen innehöll en del inslag som handlade om hur pluggig och duktig Katarina var. Men tar man sig bara genom detta så förstår man sedan sammanhanget mot slutet. Som ett musikalbum som först inte har några direkta hits, men som växer med tiden och sedan blir min favoritmusik.

Annonser