Jag hatar redan ordet offerkofta

Här kommer uppföljning på gårdagens inlägg om Janne Josefsson, Maria Sveland och den ”trevliga” kvällsdebatten på Gräv 2013.

Det är otur att vi som inte själva var med vid debatten inte kan göra oss en egen uppfattning av vad som hände. Annat än genom blogginlägg av Maria Sveland, Täppas Fogelberg, diverse artiklar i GP och Expressen. Jag måste ändå hysa respekt och förtroende för den protest som lämnades in av 15 journalister som uppenbarligen var på plats. Att debatten sköttes dåligt och att flera uppfattade det som mobbningsliknande beteende mot en inbjuden gäst.

Janne Josefsson var uppenbarligen arg. Till och med skitarg, som både Täppas Fogelberg och Maria Sveland uttrycker det. En skitarg Janne Josefsson vill ingen möta. Genom sin speciella stil av grävande och skjutjärnsjournalistik har Josefsson gjort sig legendarisk. Han är ute efter skurken. Vi vill alla att Josefsson ska vara på de svagas sida. Det är det han blivit respekterad för. Men det är också tydligt att han är ett laddat vapen med en stor makt. När han säger att någon har offerkoftan på sig så rubbar han balansen. Den person han riktar det ordet mot blir fullständigt avväpnad. För det är fult att vara ett offer. Nu kan det vara så att ordet offerkofta yttrades av Britt-Marie Mattson eller Täppas Fogelberg, men jag får intrycket att Janne Josefsson håller med dem i det uttalandet eftersom han påstår att hon inte vill ta debatten.

Förra årets mest överanvända ord var kränkt. Det vore fruktansvärt om vi nu alla ska slänga epitetet offerkofta mot varandra!

Om det är att ta på sig offerkofta(=fult) att gå ut och berätta om att man blir/blivit illa behandlad och därför väljer ytterst noga i vilka sammanhang man vill ses, var hamnar vi då? Det är inte ett hot mot demokratin att välja. Maria Sveland har sin fulla rätt att säga att hon tycker att svt Debatt är ett skitprogram som hon inte vill delta i.
Men som fd programledare för Debatt tar Janne Josefsson detta personligt och har bestämt sig för att om man inte vill ta debatten har man något att dölja. Det är olyckligt att Janne Josefssons styrka som vapendragare för de svaga nu missbrukas i en personlig vendetta. Oavsett om det är riktat mot Maria Sveland eller någon annan som inte missbrukat ett maktövertag.

Offerkoftan. Vem sätter den på dig?

En tanke på “Jag hatar redan ordet offerkofta

  1. Ut i från publikens perspektiv.
    Man ser att Janne J och Maria Sveland har en sak starkt gemensamt och det är att båda två vare sig dem vet om det eller ej är bra på att alienera den större delen av publiken dem försöker nå. Arrangören har ett viss ansvar som att samtalet håller sig till ett klart och tydligt ämne. Ansvaret är dessvärre marginell i detta fall.
    Att personifiera frågor är att förlora fokus på ämnet om det nu fanns ett konkret ämne att prata om. Om man har en plattform att nå människor då har även ett ansvar till publiken. Allt annat är bortkastad tid. Men för Janne och Maria så är det mest personliga åsikter som tar över. Ingen politisk substans och samtidigt hamnar vi alla i en tvärgata.
    Om man personifierar som dem gör så bryr man sig inte mycket om vilken effekt det ger en publik. Vi hamnar helt utanför en generell kontext och kvar finns ett par egon som sitter på en plattform som platta slagord och slogans.
    Det är som att man pratar till sig själv och endast sina följeslagare.

Kommentarer inaktiverade.