Refused vägrar ta emot pris

Regeringen skulle dela ut hederspris i musikexport till Umeåbandet Refused. Men de ville inte ta emot priset. Det tyckte KD-politikern Anders Sellström var respektlöst. Men om politiskt punkband heter Refused så är det väl inte så konstigt att de Vägrar??
 1. 3:e februari.
 2. … hederspris gick till Umeåbandet Refused.
  De får priset för utomordentliga och mångåriga insatser för svensk musik i utlandet.

  Motiveringen lyder:

  ”För 15 år sedan omformade Refused sina revolutionära politiska idéer till musik på albumet ”The shape of punk to come”. Kvartetten blev banbrytande när den bland annat använde jazz och elektronika i sin hardcorepunk på ett sätt som ingen annan hade gjort förr. Sedan splittrades gruppen. Albumet har sedan dess hyllats som ett av de historiskt viktigaste någonsin och flera stora artister och band tillhör fansen. Att kraften finns kvar visade sig vid återföreningsturnén 2012. Den applåderades unisont över hela världen. Den stora USA-festivalen Coachella satsade miljoner för att få gruppen på affischens hedersplats vid sidan om Swedish House Mafia. Refused har lärt många i världen att stava till Umeå och är kanske den svenska grupp som haft störst musikaliskt inflytande internationellt vid sidan om ABBA.”

 3. Utdrag från SR P3-Nyheter den 22 februari: ”När hardcore-bandet Refused i dag fick ett hederspris av regeringen för att ha satt Sverige på kartan passade de på att såga den borgerliga regeringens politik. Istället hyllade de socialdemokratin.”

  Det tyckte inte KD-politikern Anders Sellström om och bloggade om det i VK:
 4. Kommentarerna väller in på Anders Sellströms blogginlägg och VK skriver en artikel.
 5. Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt tycker också till:

 6. KDs rd led anklagar Refused för att vara för enpartistat blogg.vk.se/anders/2013/02/… pga kritik mot regeringen. Den som vill tysta kulturen då?
 7. Alliansfritt summerar vad Anders Sällström bloggar om med sin tolkning:
 8. Kom ihåg: Kritk mot en vald regering är brist på respekt för demokratin, mvh riksdagsledamot KD. bit.ly/VcqNc9
 9. Håll er på mattan pojkar. RT @alliansfritt: Riksdagsman: Refused ska inte kritisera regeringen bit.ly/Y5tzyH
 10. Här är en intervju jag gjorde med Dennis Lyxzén 1998. Endast publicerad i skoltidningen ”Kult” som aldrig blev mer än ett nummer. –>
 11. Kära Refused, andra artister kritiserar oftast ingenting överhuvudtaget. Vi behöver er. Ett nytt album hade varit så jävla rätt.
 12. @framtiden Anders Sällström vs Refused. Skulle kunna bli ett spännande battle.
 13. Å andra sidan gör gärna gitarristen Kristofer i Refused besök i ”finkultur-rummet”: Operan.

 14. Lite fakta om Refused?
 15. Bolaget Burningheart har en sida om Refused med senaste nyheter från 2007.

 16. Refused på Epitath
 17. Refused på Myspace