Någon har brutit sig in och blodat ner hennes hem

Min vän kom hem till sin lägenhet en måndagskväll och möttes av en hemsk syn. Ja först kom hon inte ens in eftersom säkerhetskedjan satt på inifrån, vilket självklart var väldigt suspekt!

Hennes hem var helt vandaliserat, fönster krossade, allt utslängt på golvet och blodfläckar lite överallt. Ända in i kylskåpet var det blodspår.  Inbrott.

Att mötas av detta är något vi alla fasar för, tror jag. Hjärnan stannar och det tog lite tid innan hon kom ihåg hur de stulna smyckena såg ut. Någon har roffat åt sig morföräldrarnas vigselringar. Till och med en liten barnring som hon fått som liten. Ovärderligt för henne, bara guldpris för tjuvarna.

Och så datorn. Det viktigaste arbetsverktyget man kan ha när man är mellan jobb!

Det är fascinerande hur lång tid det tar innan man får hjälp i detta kaos. I över en vecka har det varit glasskross eftersom hon fick tjata sig till städhjälp och sanering. I över en vecka har det varit träskivor spikade över de krossade fönstren. Det går ju inte att bo där för vinterkylan viner in i springorna.

Så min hemlösa vän får självklart bo hos mig. Hon åker till lägenheten varje dag för att ”återta Beirut” som hon säger. Det är ju en känslomässig resa också. Att komma över att någon varit inne i hennes hem och blodat ner hennes privata sfär.

Till slut fick hon hjälp av städfirma genom sin fastighetsägare, men det satt långt inne! Det var tjat och vädjan som krävdes. Fastighetsskötaren betedde sig inte så service-inriktat när hon först bad om hjälp utan hänvisade till att de hade ”så hög självrisk på sånt där”. Jag menar, det är ju inte hennes fel att någon brutit sig in.

Jag tror inte du skulle vilja bo där eller själv städa upp allt krossat glas och blod, sade hon till fastighetsskötarens chef.

Då hände det saker.

Fönster verkar dröja ännu en vecka till. Hur komplicerade fönster är det egentligen? Man häpnar. Man funderar på vad man själv skulle göra i det här läget om man inte hade någon att bo hos tillfälligt. Eller i detta fall, ett par veckor.

Jag har tur som har ett gästrum, så det fungerar faktiskt. Någon annan kanske bara har en soffa att erbjuda. Vilket socialt skyddsnät har du?

Det här är mitt första bidrag i Bisonblogs utmaning #blogg100

Regler för #Blogg100 – Andra sommaren

 • #Blogg100 startar onsdagen den 23 januari 2013 (men det går bra att starta när du själv vill, då slutar du även utmaningen något senare såklart)
 • Varje dag, 100 dagar i rad, måste minst ett nytt inlägg publiceras på din egen blogg.
 • Tagga varje inlägg med taggen #blogg100 (samma sak om du twittrar ut länkar till inläggen)
 • Det finns inga krav på hur långt inlägget ska vara. (Ett inbäddat youtubeklipp är också ett inlägg).
 • Det är helt okej att förhandspublicera inlägg, men det blir kanske roligare att skriva tätare inpå själva publiceringen.
 • Här kan du läsa mer om bakgrunden till #Blogg100.

2 thoughts on “Någon har brutit sig in och blodat ner hennes hem

 1. Usch vad hemskt! Inget man vill komma hem och mötas av.
  Tur din kompis har som har dig 🙂 Jag har tur och har många vänner som mer än gärna ställer upp om sånt här händer. Inte alla som har den turen :/

  • Alltid bra med vänner! Jag tror också på Karma. Det man ger på ett sätt kan man få tillbaka på annat sätt. När man minst anar det! 🙂

Kommentarer inaktiverade.