De visas råd

Jag satt igår på födelsedagsmiddag med ett gäng välbeställda 65+ are. Samtalsämnen var golf, dödshjälp och krämpor.
Efter ett par glas blir det dock mer politiskt. Och intressant.

De enades till exempel om att vi skulle återinföra en skandinavisk stormakt istället för europasamarbetet. För ”vi vill ju inte betala för dem i Grekland”. Sen är ju Norge, Finland och Sverige ganska bra ekonomier och Norge är rikast pga oljan. Dem borde vi ge oss i lag med.

Vi kom också in på att glasbruk i Småland börjar lägga ned. Här tyckte hjärntrusten att det är ju hemskt att alla svenska företag köps upp och att produktion läggs ut på länder med billigare arbetskraft. Ja, det är ju förskräckligt, till och med teknisk kompetens är ju snart bättre och billigare i asien. Men inte i Afrika väl? (som ses som ett land för 65+arna som bara varit i Sydafrika).

Så jag frågar dem; vad ska vi då göra för att få fart på Sverige så inte allt flyttar ut då? Vilka områden kan vi konkurrera med?
Behöver vi kanske en massa entreprenörer som startar upp verksamhet som kan växa och ta över när det gamla gardet flyttat ut? När tom IKEA, wasabröd eller OLW inte är svenskt längre?

De är uppgivna. ”Men alla som startar upp företag nu gör ju det bara för att sälja av och göra snabba vinster!”
”Och behöver verkligen allt vara så billigt att göra? Måste vi lägga ut allt till lägsta pris? Och måste vi verkligen HA så mycket?”

Så nu vill de minska konsumtion, minska vinsttänkandet och tror inte på att någon som är födda senare än de själva kan bygga ett långsiktigt företagande för allas bästa och inte bara egen vinning.

Det slår mig då, att det här är välbeställda 40-talister som gjort sig vinster själva med att bli välbetalda chefer med fantastiska pensioner eller delägare som sedan kunnat sälja av sina aktier och ökat sin förmögenhet. De har konsumerat, rest och röstat blått. De tycker att Anders Borg är ett geni.

Jag älskar mina 65+are. Och jag vet att de jobbat hårt. Men jag undrar ibland. Det är deras grupp som drivit fram hela tanken att Marknaden ska fixa allt, att vi inte ska betala så höga skatter för att fördela välfärden. Att allt blir bättre med konkurrens. Det är männen som gjort karriär och dragit in all kosing till familjen. Männen åker fina bilar. Deras kvinnor har jobbat med mindre välbetalda jobb, tagit hand om barnen och åkt kommunalt.

De är pensionärer och lämnar nu över denna galopperande konsumtionsekonomi till oss yngre och drar sig tillbaka till sina stora villor, sommarhus och golfresor och börjar bli oroliga för att de kanske blir lite ”fattigare” efter 75. Och de skräms av tanken att bli 90 år och sitta på ett ålderdomshem där ingen hinner se dem och deras behov. Då vill de hellre se ättestupan och få laglig dödshjälp i Schweiz.

20121006-144358.jpg

Annonser